Kalorifer Tesisatı
KALORİFER TESİSATI VE UYGULAMA ÇEŞİTLERİ
Plastik Boru Kat Kaloriferi Tesisatı:
Plastik borunun altyapı malzemesi olarak çok iyi olduğu bilinmektedir. Ancak biz kalorifer tesisatında kullanımı için tasarlanmış yerden dağıtmalı ( croos-link plastik borulu ) sistemi tavsiye ederiz. Ancak boruların açıkta döşendiği durumlarda dezavantajları vardır. Zaman içinde gün ışığı plastik borunun polimer yapısını etkiler sertleştirir ve daha kırılgan yapar. Sıcaklıktan dolayı esneme yapar ve eğri görünümler oluşur, estetik yapıyı bozar, boya tutmaz . Borular daire içinde çok dolaşacağı için çok fazla ek parçaları kullanılacaktır, çokça kullanılan plastik fittings su dolaşım hızını düşürecektir. Bu da ısıtma konforunu düşürür. Plastik boru tesisatı gizli yada beton altında yapılabiliyorsa daha avantajlıdır.
Bakır Boru Kat Kaloriferi Tesisatı:
Bakırın korozyon direnci çok fazladır. Yüzeyinde meydana gelen oksit katmanı ince ve gözeneksiz olduğu için, oksitlenme derinlere işlemez. Bakır, soğuk biçimlendirildikten sonra mukavemeti 5000 kg / cm² ‘ye yükselir. Endüstride hem saf halde, hem de alaşımları yapılarak kullanılır. Bakır alaşımlarının yaygın olarak kullanıldığı yerler şunlardır; Su tesisatı malzemeleri, pompa, radyatör, tulumba, yay, valf gövdeleri, kondansatör boruları, korozyona dirençli boru tesisatı, fittingsler v.b Bakır oldukça sert olmasına rağmen özlü bir maddedir. Üzerine basınç etki ettirildiği zaman çatlamaz. Bakırın sıcak ve soğuk olarak işlenmesi de kolay olmaktadır. Ayrıca Bakır bileşikleri antibakteriyeldir. Oksijen molekülleri yapı itibariyle, plastik boruların içine nüfuz edebilmektedir. Buna oksijen difüzyonu denir. Bu özelliklerinden dolayı bakır borular, oksijen geçirmeyen borular içinde daha da önem kazanmaktadır. Korozyona karşı dayanıklı olmaları, mukavemetlerinin yüksek olması, sıcaklıktan dolayı sarkmamaları ve oksijen geçirmeyerek tesisatta çamurlaşmaya yol açmadığı için bakır borulu tesisatlar diğer tesisatlardan daha çok tercih etmekteyiz.
Yerden Dağıtma Sistemleri / Yerden Isıtma Sistemleri:
Villa, konut ,okul,iş yeri,bina,site gibi mekanlarda binanın alt yapı aşamasında planlanarak uygulanan bir sistemdir.Kısaca boruların bir merkezden her bir radyatör veya kullanma suyu musluklarına zeminde gizli olarak koruyucu kılıf içinde asıl borunun hattının çekilmesi işlemidir. Radyatörlere giden sıcak su ve dönen soğuk su borularının koruyucu kılıf içinde döşenmesidir. Radyatörlü ısıtma sistemlerinde en iyi kalorifer tesisatı yöntemidir. Plastik borunun beton altında ömrü yüzyıllar ile belirtilir. Çok düşük ihtimalle de olsa borunun zarar görmesi halinde, kılıf içindeki boru çekilir ve yerine yeni boru itilir. borunun geçtiği yerleri kırıp açmak gibi yapıyı bozacak müdahalelere gerek yoktur.
Bir Cevap Yazın